Sign in to follow this  
Followers 0
P0kal3s

Ovare printate 3D permit soarecilor sa nasca pui sanatosi

1 post in this topic

Ovare printate 3D permit soarecilor sa nasca pui sanatosi
Un experiment fascinant ce combina printarea 3D si soarecii, ar putea avea implicatii importante pentru femeile care au suferit de cancer si se confrunta cu infertilitatea.
 
Cercetatorii de la Universitatea de Nord-Vest din Chicago au implantat cu succes sorecilor ovare printate 3D, care au putut naste pui sanatosi. Acestia au indepartat ovarele soarecilor si le-au inlocuit cu ovare bioprotetice, descrise ca si "structuri imprimate 3D ce gazduiesc ovule imature". Alexandra Rutz, co-autor principal al studiului, care a aparut marti in revista Nature Communications, simuleaza imprimarea 3D a ovarelor pentru a lucra cu Lincoln Logs, o jucarie clasica de constructie bazata pe stivuirea unor mici busteni.
 
"Fiecare organ are un schelet", a declarat cercetatoarea. "Am studiat cum arata scheletul unui ovar si am folosit modelul pentru implantul bioprotetic de ovar". Cercetatorii au selectat o gelatina speciala, sigura pentru oameni, cu ajutorul careia construiesc scheletele.
Potrivit cercetatorilor, ovarele sunt durabile. "Folosind bioingineria, in loc sa transplantam de la un cadavru, putem crea structuri de organe care sa functioneze si sa restabileasca sanatatea acelui tesut".
 
Cercetatorii spera ca munca lor va putea ajuta femeile infertile care au trecut prin tratamente pentru cancer, precum si persoanele care au supravietuit unui cancer in copilarie, care altfel ar avea nevoie de o terapie hormonala de substitutie pentru a declansa pubertatea.
 
Implanturile de ovare fac parte dintr-o fascinanta ramura a cercetarii medicale, care include dezvoltarea bioimprimantelor care pot crea tesuturi vii si aparitia implanturilor facute la comanda create folosind imprimante 3D.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  
Followers 0